Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Vissa sportkläder verka påverka stamceller

16 december 2014

Sportkläder och skor kan i dag ha beläggning av nanopartiklar i form av silver, som finns där för att vara bakteriehämmande. Även tvättmskiner och kylskåp kan innehålla dessa ämnen i beläggningen.

Ny forskning visar tecken på att de här nanopartiklarna kanske inte är så bra. Det verkar som att de kan påverka stamcellerna i vår kropp, främst hos unga och barn och främst celler under utveckling i hjärnan och i ögonen. Vissa experter höjer nu ett varningens finger för silvernanopartiklar, innan vi vet mer via forskning.

Annons

Nanopartiklarna verkar även kunna bidra till att fler sjukdomsalstrande bakterier blir resistenta mot antibiotika, vilket inte heller är bra om det stämmer.

Det här är nya studier, och som vanligt behövs det fler studier för att säkerställa resultaten. Men tills vidare ska i alla fall jag se till att mina barn inte har kläder eller skor med dessa partiklar i sig och att jag själv inte heller använder sådana.

Överhuvudtaget ställer jag mig skeptisk till att vi använder relativt många antibakteriella produkter. Generellt tror jag att det just ökar risken för resistenta bakterier. Tvätta kläder och skor i stället lite oftare och byt ut dem när de börjar lukta permanent – så behöver vi kanske inte ha antibakteriella tillsatser i kläderna.

Du kan läsa mer om studien här.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar