Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Visst kan tejpning hjälpa

21 juli 2014

Kinesiotejpning kan hjälpa vid vissa tillfällen för att för stunden öka medvetenheten i ett område och därmed öka stabilitet och muskelaktiveringen.

Tejpen i sig har inga magiska egenskaper som gör att musklerna börjar jobba mer. I bland får jag frågan om klistret innehåller något speciellt ämne som triggar musklerna, men så är det inte.
I stället är det tejpens utdragning som gör att hjärnan blir mer medveten om det tejpade området. Mer input från ett område i kroppen (upp till hjärnan) gör att hjärnan blir mer medveten om området och det blir mer output (exempelvis mer medvetenhet och även lättare med muskelpåslag).

Annons

Den tejp jag använder här är alltså elastisk kinesiotejp. Inte den stumma sporttejpen (coachtejp). Vilka färger du väljer är helt en smaksak.

20140720-152350-55430847.jpg
 

Här har jag exempelvis tejpat en träningskund till mig. Hon ska köra ironman i Kalmar nu i augusti och har problem kring knän och med lårens framsidor. Tejpningen är en allmän tejpning för att ”stabilisera” området och för att öka medvetenheten.

Sitt med lätt böjda knän. Fäst tejpen en bit under knäskålen, mitt på underbenet, dra ut tejpen till 50 % och dra den runt knäet på ena sidan. Fäst tejpen ovanför knäskålen en bit upp på låret. Gör på samma sätt på andra sidan.

Utöver tejp har hon så klart även fått andra övningar för att stärka de djupa kontrollmusklerna som styr knäet – kring knäet och kring höfterna. Och övningar för att trigga igång sätet och få kontroll på inåtrotationen över höften (underbenet och lårben har ju en tendens att rotera inåt relativt sett när foten slår i underlaget).

Dessutom kan man tejpa rumpan – vilket hon även har fått instruktioner om att vid själva loppet för att få sätet att fyra av mera under loppet och därmed öka den djupa kontrollen. Ett foto på hur tejpen kan sättas kommer i ett annat inlägg.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar